Posted Tuesday November 27 2012 by marianna

marianna for bikbok – making of

fin

I got contacted by Bik Bok earlier this year, in February while I was in New York exactly. I remember reading the e-mail first time in my hotel room, and feeling so excited that I could just jump up and down and scream! Still I was afraid to get too happy about it too early, it seemed so unreal. Even more unreal cause I remembered the previous collection with Whitney Port.
I was also really happy about the news that Bik Bok would open stores in Finland, I’ve been waiting for that to happen. It was so hard to keep quiet about all of this!

Minuun otettiin Bik Bokilta yhteyttä tämän vuoden alussa, tarkemmin sanottuna helmikuussa New Yorkissa ollessani. Muistan vieläkin sen epäuskoisen fiiliksen, kun luin sieltä tulleen meilin ensimmäisen kerran, olisi tehny mieli pomppia kattoon ja kiljua! Koitin kuitenkin hillitä itseäni, etten innostuisi liian aikaisessa vaiheessa liikaa. Vaikea sitä oli kyllä olla miettimättä, en voisi parempaa unelmatilaisuutta kuvitella, kuin oma vaatemallisto.
Lisäsi epäuskoisuutta sekin, kun muistin Bik Bokin viime yhteistyömalliston olleen Whitney Portin kanssa. Olin iloinen tietysti myös Bik Bokin rantautumisesta Suomeen!

bikbok4

For the first meeting when everything was still open I flew to Oslo to the head office of Bik Bok, and also visited the stores. It was important that I fitted for Bik Bok, and Bik Bok fitted for me. We were quite perfect match I think!

Lensin ensitapaamista varten Osloon Bik Bokin pääkonttorille, ja vierailin myös heidän myymälöissä. Oli tärkeää, että olin oikea tyyppi heille, ja että Bik Bok tuntuisi omalta jutulta minulle.

bikbok3

bikbok2

We planned how the collection would look like: clothes or accessories, party clothes or just casual… I wanted to do everything! I knew from the beginning that I didn’t want the collection to be too over the top or look like I’ve tried too hard to create something new. I wanted it to fit my style, classic clothes with some kind of an edge. Do the kind of perfect pieces that I would buy myself.

Suunniteltiin millainen mallistosta tulisi: asusteita vai vaatteita, arkeen vai juhlaan, ym… Halusin tehdä kaikkea! Tiesin heti alusta, etten halunnut suunnitella mitään överioutoja vaatteita. Oma tyylini on kuitenkin sen verran klassinen, ettei olisi tuntunut oikealta suunnitella vain sillä tavoitteella että tekisin jotain ennennäkemätöntä. Halusin tehdä sellaisia vaatteita, jotka itse ostaisin jos näkisin kaupassa, sellaisia mitä olen tähän asti jo etsinyt. Klassisia vaatteita, joista löytyy särmää.

lunch

Lunch break (extremely important part of the story…)

Lounastauko (erittäin tärkeä osa tarinaa..)

opera

I probably have to visit Oslo again just as a tourist, from the little of what I saw, it looked like a beautiful city. The Opera house, looks so cool!

Täytyy käydä Oslossa varmaan vielä ihan turistina, siitä vähästä mitä näin niin vaikutti ihanalta kaupungilta. Oopperatalo näytti niin siistiltä!

bikbok-8

bikbok-10

In the second meeting I had brought a big collection of inspiration pictures with me, and some color and material ideas. When I got back home I started drawing the clothes, the schedule was really busy and I literally drew them all day and night. I added there the color, material and detail wishes and sent the sketches to Oslo.

Toisessa tapaamisessa minulla oli mukana leikekirja, johon olin kerännyt inspiraatiokuvia, kiinnostavia värejä ja materiaaleja ja muita ideoita. Mietittiin sen pohjalta lisää, mihin suuntaan lähdettäisiin. Kun palasin kotiin en seuraavana parina päivänä muuta tehnyt kuin piirsin, sen verran kiireisellä aikataululla mentiin. Lähetin piirtämäni luonnokset vaatteista sitten Osloon toimistolle, materiaali-, väri- ja yksityiskohtatietojen kera.

bikbok-7

bikbok-6

Then after a few months the samples had arrived, and I flew to Oslo again for the fitting. We made some corrections to the clothes, and sent them back to the factory, so that they could make the final ones.

Parin kuukauden päästä siitä olivat mallikappaleet viimein saapuneet toimistolle, ja oli aika lentää Osloon sovitusta varten. Tehtiin vaatteisiin korjailut, ja lähetettiin ne takaisin tehtaalle.

traveling

Next thing in the process was the photoshoot. I got to Oslo late in the evening, slept my beauty sleep in a hotel, and next morning (6.30) the makeup artist came to my hotel room to do my hair and makeup. Then we headed for the first location!

Seuraava juttu prosessissa oli kuvaus. Saavuin Osloon myöhään illalla, ja seuraavana aamuna tuli meikkaaja hotellilleni laittamaan hiukset ja meikin, ja suunnattiin ekaan kuvauspaikkaan.

bikbok_bts2

We started shooting in a nice cafeteria, and the “changing room” was made there downstairs. I chose the outfits for the shoot with the help of Bik Bok’s stylist Maria. I loved her style, we really had the same idea of how to wear the pieces.

Aloitettiin kuvaukset ihanan tunnelmallisessa kahvilassa, jonka alakertaan oltiin raivattu henkilökuntatiloihin tilaa vaaterekille, meikkipisteelle ja muulle tarvittavalle kamalle. Valittiin siellä asut Bik Bokin stailistin Marian kanssa. Oltiin onneksi ihan samaa mieltä, mitä pukea minkäkin kanssa.

bikbok_bts

I had a fantastic team there: the photographer and his assistant, make up artist, stylist, and other helpful people from Bik Bok.

Tiimi oli muutenkin aivan mahtava: kuvaaja, kuvaajan assari, meikkaaja, stailisti ja muita avuliaita tyyppejä Bik Bokilta.

bikbok_bts_phone

1. Changing into another outfit, 2. Tiny rings and silver skirt

1. Vaatteiden vaihtoa, 2. Siroja sormuksia ja hopea hame

bikbok_bts3

bikbok_bts7

Getting my makeup fixed by the makeup artist Therese Dombek

Meikkaaja Therese Dombek korjailemassa meikkiä

bikbok_bts4

We continued the shooting outside. It was really cold, almost minus degrees! It was a good choice to dresses inside and warmer clothes outside..

Jatkettiin kuvauksia iltapäivästä ulkona. Oli melkein pakkasta, eli onneksi mekkoja oltiin jo kuvattu sisällä niin tähän valkattiin neuleita ja lämpimämpiä vaatteita.

bikbok_bts5

Me and the photographer Thomas Qvale

bikbok_bts6

I had so much fun through out the whole process! It’s sad to think that it’s over, but well, I got pretty good memory out of this all, besides all of this. Yes, the clothes! I love them!!! And you’ll see a whole lot of them, I promise ;)

Lastly: Thank you Bik Bok ♥ This is something I’ll be remembering for the rest of my life!

Tätä oli niin mielettömän hauskaa tehdä. Surullista ajatella, että nytkö se on ohi. Mutta no, aika hyvä muisto tästä jää, kaikkien näiden lisäksi. Nimittäin ne vaatteet! Aiiijai<3 Tulette näkemään niitä vielä paljon, lupaan!

bikbok-9

^My collection already in shops in Norway, wow!

^Mallistoani jo kaupoissa Norjassa!

bikbok_11

And soon also in Finland!

Pian myös Suomessa! Tämä kuva Kampista :-)

121 Responses to marianna for bikbok – making of

 1. eline says:

  aww love reading this!
  you really deserved something like this
  i looove the clotches and hopefully I can get my hands on something from the collection :))
  xx

 2. Vitoria says:

  You’re so talented! I’d buy every single piece of your collection, but unfortunately I live in Brazil… And this is just the beginning, you have so much to go trough, I can see you’ll have a bright and successful future!

 3. anne says:

  Oh my god, the clothes look amazing. Can you get them in Sweden also? And from when on?
  And is there a special tag in the clothes designed by you?

  :)

 4. Anne says:

  Eikö noita vaatteita toimiteta mitenkään neti kautta? ): Harmittaa kun Bik Bok ei oo kauheen lähel omaa asuinpaikkaa jote ostamine on vähän hankalaa :( Ja onko noit vaattei paljonki myytävänä ettei lopu ihan heti?

 5. Noémie says:

  Hey ! I’m coming to Helsinki in january so I would have liked to know if your clothes collection will still be in stores when I arrive ? :)

  Anyway, I’ve followed you for ages and you’re always inspiring to me :)
  Hope you’ll continue to do what makes you happy !

 6. Jenna says:

  Wau, tää on kyllä ihan mahtava juttu. Harmi, etten ole Suomessa ostamassa sun malliston tuotteita. :( Näyttää niiiin hyvälle! Oot kyllä mun yksi ehdoton lemppari suomalaisista bloggareista. Jatka samaa rataa!

 7. Krista says:

  Pitää onnitella sua tosta upeasta ja ikimuistoisesta mahdollisuudesta! Toi olis jotain niin upeaa ja varmasti ihania vaatekappaleita suunnitellit tonne, en malta edes odottaa :)

 8. Kathrin says:

  I LOVE the clothes:)) Is there an internet shop? I live in Germany and really want to have things from your collection <3

 9. Krista says:

  En oo pitkiin aikoihin kommentoinut sun blogia, mutta nyt teki ihan kauhiasti mieli! :-D Halusin vaan kertoa, että WOW, siisti juttu että oot päässy bloggaamisessa näin “pitkälle” ja nyt on oma mallistokin sen kautta tehty! Onnittelut :-) Muistan kuinka pari vuotta sitten seurailin sun blogia ja innostuin sitä kautta myös kirjottamaan omaani, kiitos siis inspiraatiosta ja hyvää jatkoa ! ;)

 10. Charlotte says:

  Wow, that’s really fanatstic and I’m so envious:D
  I think, it’s the biggest wish of every woman to create her own clothes..wow and you made your dreams true:)
  Great great great, I lost my words explaining my admiration to you!
  Keep it up, sweety ♥

  And now my final question:D Is it possible to buy your creation or some items of it in Germany or are there some other ways to get clothes of your collection? It would be great, if you write at my blog or answer via email, because I never would find my comment again :D

 11. Laura says:

  wow!
  I love BikBok and it definitely is one of the shops I tend to go to visit and stock up with some good pieces. So, so happy for you!
  I hope they’ll send some of the pieces to Riga too!! :)

 12. Rose says:

  OMG! That is so exciting for you :D Congrats! Those clothes look phenomenal. I wish I could buy some… Unfortunately I just can’t fly my way to Finland and Norway, although I’d love too.

  So happy for you :)

 13. noraa says:

  Oot ihana ja sun mallisto vaikuttaa ihanalta! Just tollasia vaatteita, joita itekkin oon metsästäny, mutten oo löytäny. Pakko poiketa BikBokissa heti kun Suomessakin aukeavat. Oot ihanan symppis ja oot ansainnu tän jutun :)

 14. aleena says:

  hello :))
  marianna i just want to congratulate you on being part of bikbok, u truly do deserve every bit of it. we are really proud of you.i hve followed your blog for 3 years now and u have come a long way, a very long way indeed. ur blog inspired me to start my own recently and love the fact that you never gave up and went all the way through, i think that is amazing. well best of luck with everything, hopefully ur blog becomes bigger and more succesfull with in the years to come.

  http://iamaleena.blogspot.com.au/

 15. Denise says:

  Oh my god Marianna, this sounds so unreal! You totally deserve it and from what i can see you’ve made an awesome collection =)
  Congrats on you ♥

  Love, Denise

 16. Elizabeth Rinne says:

  Bik Bok ei olisi kyllä voinut suunnittelijaa paremmin valita -saavat olla onnekkaita saadessaan juuri SUT! : — ) Varmasti tämän tasoinen blogi auttoi asiassa, mutta yhteistyömallistoon tarvitaan palion muutakin kuin olemista “oikeassa paikassa, oikeaan aikaan”. Lahjakkuuta, inspiraatiota, oikeaa asennetta, kykyä erottua muista. Tämä on kokonaan SUN ansiotasi -toivottavasti sen ymmärtävät kaikki muutkin. Mutta pääasia on, että sä tiedät sen. Ja mä uskon siihen, että tuollaiselle ihmiselle kuin sinä, niin tämä on vasta alkua. Pitää vain jaksaa uskoa siihen, kykyihinsä ja itseensä. Keep going on -äläkä lannistu matkan varrella yhtään mistään! : — )

  Hitsit. Oon kyllä vieläkin NIIN fiiliksissä tästä! Ihan mieletöntä : — ) Harmittaa, kun todennäköisesti itse pääsen Hesassa käymähän seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella -silloin mallisto on varmasti jo myyty loppuhun : — |

   • Elizabeth Rinne says:

    Oli vaan pakko sanoa sulle noi asiat, kun tuntuu, että jotkut nimeltämainitsemattomat ottavat elämäntehtäväkseen lannistaa muita, esim. juurikin, kun puhutaan bloggaajien tekemistä yhteistyömallistoista tai ylipäätänsä suosituista bloggaajista. Mä en ymmärrä sellaista koska mut on kasvatettu siihen ajattelutapaan, jossa ollaan aidosti onnellisia toisen menestyksestä ja kannustetaan -ei olla katkeria tai kateellisia vaan ajatellaan oikeasti hyvää. Tuntuu, että varsinkin täällä Blogosfäärissä ja keskustelupalstoilla sellaisia ihmisiä oikein sikiää. Miksei vain jotkut voisi elää sitä omaa elämäänsä ja olla aidosti onnellisia toisen puolesta? Maailma olis PALION parempi paikka. Sori purkaus, halusin vaan sanoa sulle, että pidä mielessäs, että tämä kaikki on sun ansiotasi -vaikka blogikin saattoi avittaa asiassa, niin tämän bloginkin menestys on SUN ansiotasi (kuka lukisi blogia, joka sen postaukset ei koukuttaisi?). Eikä kukaan pääse tekemään yhteistyömallistoa sen vuoksi, että sattuu olemahan inspiroiva bloggaaja. Siihen tarvitaan ennen kaikkea sitä muutakin -kuten jo mainitsinkin.

    Lisäksi mä haluan kertoa ihmisille, että ne pystyy ihan mihin vain. Pitää vain jaksaa uskoa itseensä ja unelmiinsa -sekä unelmoida isosti. Kun tekee palion töitä, niin on kaikki avaimet kädessä : — )

 17. Anna says:

  Onneksi olkoon, en keksi Suomesta sopivampaa bloggaajaa tällaisiin projekteihin!

  Toivottavasti kommenttini ei huku näiden kymmenien muiden sekaan – en oikeen tiedä kuinka aktiivisesti vastaat kysymyksiin myöskään – mutta ihan mielenkiinnosta ja ehkä vähän viimeaikaisten uutisten valossa, saitko vierailevana suunnittelijana yhtään informaatiota siitä miten missä jne vaatteet valmistetaan, tai oliko sinulla yhtään vaikutusvaltaa asiaan?

  Toivottavasti saat samanlaisia mahdollisuuksia vielä tulevaisuudessa :))

  • marianna says:

   Voi kiitos! Toivon itsekin että tulis näitä projekteja vielä tulevaisuudessa!

   Bik Bokilla on tietyt vakkaritehtaat parissa eri maassa, joilla vaatteet valmistetaan, niihin en itse vaikuttanut. :)

 18. Anna says:

  It’s awesome, Marianna! i’m so happy for you!! i follow your blog from the beggining and I remember how you have started and i see what you have reached and i’m so impressed! good luck to you!
  from russia with love
  xoxo Anna

 19. Maria says:

  This is awesome Marianna! You really deserve this!
  I’m following your blog for a few years now and it gets better from post to post. While reading it you get the feeling that you really take care in taking photos and writing.
  I love your natural taste of style especially when it comes to your hair and make-up!
  Please, please never stop blogging! :D I check your blog multiple times daily: in the morning while drinking coffee, when i feel lonely, boring, happy, sad…and it always makes me feel better and gives me inspiration!
  keep up your lovely work!

  lots of love from germany <3

 20. Simona says:

  Congratulation !
  I just wanna tell you that I have read your blog for a while and your style is amazing. I don’t like many bloggers because of one reason. They can perfectly match pieces of clothes but I don’t think all outfits they make completes themselves. Everytime I see your outfits I have great feeling that every single piece completes you as a young beautiful ambicious free girl. You just look so natural in your outfits. And also your style perfectly fits mine and i would wear everything you wear. Simply I really like you and I wish you more achievements like this :-)

 21. Monica says:

  You should be the one on the cover of their ‘Grand Opening’ sign!
  This looks like such an amazing opportunity! I’d love to do something like this.
  I’m in love with the purple chairs and all of your outfits are definitely pulled together very well.

 22. janice says:

  Wow love all of these photos, they all look really great! Sending love from New York City, hope you are well. Please follow me! & like me on Facebook! If you have bloglovin, we should follow each other!
  xox
  Janicethitran.com
  <3

 23. Rebecca says:

  I must say, your collection is gorgeous! I would buy all the pieces if I’d have the money.
  Your very own collection and your time in Oslo with Bik Bok seemes to be like a great experience to me. You’re such a lucky girl :) xx

 24. Anna says:

  Hi, Marianna! :) Your collection is fantastic. really suits you. And i have to admit that you have a great fantasy and style! I hope that you’ll have many more colletions in the near future and finally become a designer :) Well, certainly you are already. So, i congradulate you, girl! And you’re just an amazing person and one of the sweetest girls i’ve ever seen. That’s so interesting to read everything you write and i love the way you take pics. Just never stop blogging :)

  P.S. I hope your colletion will be in Czech Repubic too.

  Greetings fromPrague and lots of love,
  Anna <3

 25. Elisabete says:

  Mielettömästi onnea onnistuneesta mallistota, se on juurikin sinun näköinen, upea!
  Ihana seurata kun ihmiset pääsee toteuttamaan unelmiaan! :)

 26. Sandra says:

  Next time you stop by Oslo, tell me! I will meet you and be your guide, hehe. Been a fan for some years and it´s so fun to see that you have come so far. Happy and excited for you!

 27. Stine says:

  I walked into a Bikbok shop and then suddenly saw you on a poster, and then the clothes you had told us a bit about and was almost startstruck. I love your style and blog, and the cothes did not disappoint! I’ll have to buy some soon! x